Natura 2000

Στην Αγκαλιά της Θάλασσας

Τα όρια της Κοινότητας Ολύμπου και το νησάκι της Σαρίας συμπεριλαμβάνονται στον Φορέα, που έχει 83 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ανήκει διοικητικά στο νομό Δωδεκανήσου. Τα δύο νησιά, χωρίζονται από μια στενή θαλάσσια λωρίδα με βάθος που δεν ξεπερνά τα 80 μέτρα.


Καταφύγιο για θαλάσσια θηλαστικά και πουλιά

Το σημαντικότερο τμήμα της Βόρειας Καρπάθου και της Σαρίας είναι ορεινό με μέγιστο υψόμετρο τα 590 και 631 μέτρα αντίστοιχα. Απότομοι γκρεμοί, λιθοσύρσεις (σάρρες) αλλά και βραχώδεις ακτές, συνθέτουν και στις δύο περιοχές, ένα άγριο και ταυτόχρονα εντυπωσιακό τοπίο. Στο έδαφος διάσπαρτα παντού τα φρύγανα, ενώ στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Καρπάθου πυκνές συστάδες από πεύκα σχηματίζουν μία σκουροπράσινη πινελιά. Πλούσια η χλωρίδα των δύο περιοχών, περιλαμβάνει συνολικά 940 είδη φυτών, από τα οποία τα 87 είναι ενδημικά, σπάνια ή απειλούμενα. Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία τόσο της Καρπάθου όσο και της Σαρίας αποτελούν τις πλέον κατάλληλες περιοχές για τη διαβίωση και ανάπτυξη απειλούμενων ειδών της θαλάσσιας πανίδας και ορνιθοπανίδας. Οι βραχώδεις σπηλιές των ακτών είναι το αγαπημένο σπίτι της Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Στους παραθαλάσσιους πάλι βράχους έχουν στήσει φωλιά ο Μαυροπετρίτης και ο Αιγαιόγλαρος. Σπάνια και προστατευόμενα είδη με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους να ζει στο Αιγαίο….
Η Σαρία φιλοξενεί επίσης αξιόλογο αριθμό σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο Σπιζαετός, η Αετογερακίνα και ο Μαυροπετρίτης. Προσωρινός σταθμός για μεταναστευτικά πουλιά, όπως Μελισσοφάγοι, Χαλκοκουρούνες και διάφορα είδη χελιδονιών είναι γενικά η Κάρπαθος.
Πέρα από τις φώκιες και τα σπάνια αρπακτικά πουλιά, στις περιοχές του Φορέα συναντώνται τρία είδη αμφιβίων και επτά είδη ερπετών. Ο βάτραχος Rana cerigensis είναι είδος ενδημικό της Καρπάθου. Η σαλαμάνδρα «κοχυλίνα», αποτελεί ξεχωριστό υποείδος, που ζει μόνο στην Κάρπαθο και την Κάσο, στο Καστελόριζο και στη νοτιοδυτική Τουρκία. Η «κοχυλίνα» προσαρμοσμένη στο ξηρό κλίμα του νησιού επιβιώνει το καλοκαίρι κάτω από υγρές πέτρες ή μέσα σε δροσερά ξεροπόταμα.


Δραστηριότητες τοπικής κοινωνίας

Στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Βόρεια Κάρπαθο και τη Σαρία αναπτύσσεται μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών. Ιδιαίτερα το Τρίστομο, ένας κλειστός κόλπος στη Βόρεια Κάρπαθο που σχηματίζει φυσικό λιμάνι με θαλάσσιες περιοχές της Καρπάθου, από άποψη αλιευτικής παραγωγικότητας.
Ψαράδες η πλειοψηφία οι κάτοικοι των περιοχών του Φορέα, αξιοποιούν φυσικά τον φυσικό αυτό πλούτο. Σημαντική ανάπτυξη πάντως παρουσιάζει τόσο στην γεωργία όσο και στην κτηνοτροφίας, ενώ ο τουρισμός, κερδίζει έδαφος ως επαγγελματική ασχολία στις προτιμήσεις των νεότερων κατοίκων.


Τι θα δείτε – τι θα βρείτε

Οι περιοχές του Φορέα βρίσκονται σχετικά κοντά στις κωμοπόλεις της Ολύμπου και του Διαφανίου, οι οποίες διαθέτουν υποδομές διαμονής, διατροφής και ψυχαγωγίας για όλα τα γούστα.


Πώς θα φτάσετε εκεί

Με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά για Καρπάθου (λιμάνι Πηγαδίων ή Διαφανίου), ή με αεροπλάνο από Αθήνα για Κάρπαθο.